Už vás nebaví jen klasické linecké cukroví a pořád stejné recepty? Zkuste si upéct kokosové cukroví. Je velmi chutné, lehké, jemné a vůně kokosu vám krásně provoní domácnost už při jeho pečení.
Kokos
Kokos je ořech, který je často používaný v českých domácnost při pečení vánočního pečiva. U nás je zvykem používat kokos strouhaný, v jižních zemích, odkud kokosový ořech pochází, se však vaří i s kokosovým mlékem, které se používá do velkého množství místních pokrmů, jak sladkých, tak i slaných. Velmi oblíbené jsou také kokosové nápoje, kdy se zapíchne do nezralého kokosového ořechu brčko a pije se, to si můžete dopřát i u nás, zelený ořech se dá občas sehnat v některých obchodech.
Horká káva s kokosovým mlékem
V zimě je ale lepší se zahřát, proto si můžete připravit ke kokosovému pečivu horkou kávu s kokosovým mlékem. Je to trochu netradiční káva, ale velmi chutná. Dělá se tak, že uvaříte silné espresso. Klasické polotučné mléko s kokosovým mlékem vyšleháte do husté pěny a tu pak do kávy přidáte a navrstvíte šlehačku do kopečku ve sklenici.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 100 g cukru moučky
- 100 g strouhaného kokosu
- 2 vejce
- 0,5 balíčku prášku do pečiva
Postup přípravy
- Nejprve prosejte mouku, pak smíchejte mouku s cukrem, kokosem a práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo, 2 vejce a vypracujte v těsto. Těsto můžete zpracovat hned, ale lepší je nechat jej odpočinout v lednici, pokud necháte těsto chladnout přes noc, nezapomeňte ho zabalit do potravinové folie, aby neoschlo.
- Na vále těsto rozválejte a do formiček vykrajujte různé tvary. Ty pak poklaďte na vymazaný plech nebo vyložený pečícím papírem a upečte na 180 °C v předehřáté troubě asi 10 minut, než bude pečivo na spodní straně do hněda.
- Pečivo můžete slepovat marmeládou nebo zdobit čokoládou, kokosem, vlašskými ořechy nebo mandlemi jako ostatní vánoční pečiva.
- Čokoládovou polevu připravíte tak, že si ve vodní lázni rozpustíte čokoládu na vaření s trochou másla a mléka, tak aby se vytvořila hustá hmota. Mícháním se vám ingredience spojí a vytvoří se hladká poleva, která je díky obsahu másla krásně lesklá. Ještě horkou ji nanášejte na pečivo. Po vychladnutí krásně zatuhne.