Kokosové vánoční cukroví


Už vás nebaví jen klasické linecké cukroví a pořád stejné recepty? Zkuste si upéct kokosové cukroví. Je velmi chutné, lehké a vůně kokosu vám krásně provoní domácnost už při jeho pečení.

Kokos je ořech, který je často používaný v českých domácnost při pečení vánočního pečiva. U nás je zvykem používat kokos strouhaný, v jižních zemích, odkud kokosový ořech pochází, se však vaří i s kokosovým mlékem, které se používá do velkého množství místních pokrmů, jak sladkých, tak i slaných. Velmi oblíbené jsou také kokosové nápoje, kdy se zapíchne do nezralého kokosového ořechu brčko a pije se, to si můžete dopřát i u nás, zelený ořech se dá občas sehnat v některých obchodech.

V zimě je ale lepší se zahřát, proto si můžete připravit ke kokosovému pečivu horkou kávu s kokosovým mlékem. Je to trochu netradiční káva, ale velmi chutná. Dělá se tak, že uvaříte silné espresso. Klasické polotučné mléko s kokosovým mlékem vyšleháte do husté pěny a tu pak do kávy přidáte a navrstvíte šlehačku do kopečku ve sklenici.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 2 vejce
  • 0,5 balíčku prášku do pečiva

Postup přípravy

  1. Nejprve prosejte mouku, pak smíchejte mouku s cukrem, kokosem a práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo, 2 vejce a vypracujte v těsto. Těsto můžete zpracovat hned, ale lepší je nechat jej odpočinout v lednici, pokud necháte těsto chladnout přes noc, nezapomeňte ho zabalit do potravinové folie, aby neoschlo.
  2. Na vále těsto rozválejte a vykrajujte různé tvary vykrajovátky. Ty pak poklaďte na vymazaný plech nebo vyložený pečícím papírem a upečte na 180 °C v předehřáté troubě asi 10 minut, než bude pečivo na spodní straně do hněda.
  3. Pečivo můžete slepovat marmeládou nebo zdobit čokoládou, kokosem, vlašskými ořechy nebo mandlemi jako ostatní vánoční pečiva.
  4. Čokoládovou polevu připravíte tak, že si ve vodní lázni rozpustíte čokoládu na vaření s trochou másla a mléka, tak aby se vytvořila hustá hmota. Mícháním se vám ingredience spojí a vytvoří se hladká poleva, která je díky obsahu másla krásně lesklá. Ještě horkou ji nanášejte na pečivo. Po vychladnutí krásně zatuhne.
Kokosové vánoční cukroví
Kokosové vánoční cukroví

Napsat komentář