Tikka Masala je jedno z nejznámějších indických jídel, které se vyznačuje jemně pikantní, krémovou omáčkou s bohatou chutí koření. Maso se nejprve naloží do jogurtové marinády, což mu dodá křehkost a výraznou chuť. Skvěle se hodí k rýži nebo domácím plackám naan.
Doba přípravy je 30 minut
Počet porcí 4
Suroviny
Marináda
- 500 g kuřecího masa
- 150 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička garam masaly
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy
Omáčka
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička mleté papriky
- 400 g drcených rajčat (konzerva)
- 200 ml kokosového mléka
- 1 oleje
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
Postup přípravy
- Maso opláchneme, nakrájíme na kousky a vložíme do misky.
- Přidáme všechny suroviny na marinádu, promícháme a necháme chvíli odležet.
- Poté maso opečeme na oleji na pánvi a dáme stranou.
- V hlubší pánvi si rozehřejeme olej a opečeme cibuli, česnek a zázvor.
- Přidáme koření a chvíli restujeme.
- Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a provařujeme na mírném ohni zhruba 10 minut.
- Přilijeme kokosové mléko a pokračujeme v mírném varu, dokud nebudeme mít požadovanou hustotu.
- Hotové maso vložíme do omáčky.
- Prohřejeme a můžeme podávat s rýží nebo chlebem naan.
