Pampeliškový med

Pampeliškový med je vynikající sladidlo, které můžete připravit doma. Tento med má výbornou chuť a je plný antioxidantů a vitamínu C.


Suroviny

  • 250 g pampeliškových květů
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1 citron

Postup přípravy

  1. Květy pampelišek sesbírejte ideálně ráno, kdy jsou otevřené. Odstraňte všechny zelené části květů a ponechte pouze žluté okvětní lístky.
  2. V hrnci smíchejte vodu, květy a citron nakrájený na plátky. Přiveďte k varu a vařte po dobu 30 minut.
  3. Poté nechte směs vychladnout a přes sítko přelijte do čistého hrnce. Přidejte cukr a pomalu vařte na středním plameni po dobu 1-2 hodin, až se směs zahustí.
  4. Poté nechte med vychladnout. Nakonec ho nalijte do sklenic nebo lahviček s uzávěrem a uchovávejte v chladničce.

Pampeliškový med můžete používat jako sladidlo do čaje, jogurtu nebo na vařená jídla. Pokud chcete, můžete přidat do medu i další ingredience, jako jsou vanilka nebo skořice, abyste získali zajímavější chuť.

Sklenice medu
Pampeliškový med ve sklenici

Související recepty: