Vepřová panenka v pomerančích a cibuli s medovým přelivem


Tato varianta panenky je inspirovaná kombinací sladkého a slaného – šťavnaté maso se peče s pomeranči a cibulí, které se během pečení karamelizují s medem a vytvoří jemný, lahodný přeliv. Výsledkem je chuťově vyvážený pokrm, který působí slavnostně. Skvěle se hodí k bramborové kaši, šťouchaným bramborám nebo kváskovému chlebu.

Doba přípravy je 40 minut

Počet porcí 2

Suroviny 

  • 300 g vepřové panenky
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 špetka tymiánu
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 1 ks pomeranče
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy 

  • Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky.
  • Naklepeme, osolíme, opepříme.
  • Na jedné lžíci másla zprudka opečeme z obou stran na pánvi.
  • Do menšího pekáčku dáme druhou lžíci másla.
  • Cibuli a pomeranč nakrájíme na kousky a vsypeme do pekáče.
  • Posypeme tymiánem.
  • Vložíme opečené maso a polijeme medem.
  • Pečeme v troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Vepřová panenka v pomerančích a cibuli s medovým přelivem
Vepřová panenka v pomerančích a cibuli s medovým přelivem