Kynuté knedlíky plněné švestkovými povidly jsou klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. Tento sladký pokrm voní po domově, babiččině kuchyni a poctivém vaření. Měkké nadýchané těsto, lahodná ovocná náplň a máslem přelitý povrch sypaný mákem, tvarohem nebo strouhankou z něj dělají skvělý oběd i výjimečný dezert. Pokud hledáte jídlo, které potěší celou rodinu a zároveň skvěle zužitkuje domácí povidla, právě jste ho našli.
Počet porcí 4
Doba přípravy je 2 hodiny
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
- 1 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla
- 200 g švestkových povidel
Na podávání
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 4 lžíce moučkové cukru
- 4 lžíce mletého máku
- Volitelné – opražená strouhanka, tvaroh, kakao…
Postup přípravy
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek, zhruba 10 minut.
- Do robotové mísy dáme mouku, sůl, zbytek cukru, vejce, kvásek.
- Uhněteme hladké těsto. Ke konci přidáme do těsta rozpuštěné máslo nebo sádlo.
- Přikryjeme čistou, suchou utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu.
- Těsto rozdělíme na 4 díly.
- Uděláme placku, přidáme povidla a zabalíme do tvaru knedlíku.
- Knedlíky necháme na pomoučeném vále ještě asi 20 minut kynout, přikryté utěrkou.
- Knedlíky vložíme do parního hrnce a vaříme v páře zhruba 15-20 minut. V polovině času otočíme. Nechte mezi knedlíky dostatek místa, hodně nabydou.
- Také během vaření neotvírejte, jen pro otočení.
- Po uvaření vytáhněte a hned propíchejte vidličkou, aby vyšla pára.
- Podáváme s rozpuštěným máslem, cukrem a mákem.
