Obrovský kynutý knedlík s povidly


Kynuté knedlíky plněné švestkovými povidly jsou klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. Tento sladký pokrm voní po domově, babiččině kuchyni a poctivém vaření. Měkké nadýchané těsto, lahodná ovocná náplň a máslem přelitý povrch sypaný mákem, tvarohem nebo strouhankou z něj dělají skvělý oběd i výjimečný dezert. Pokud hledáte jídlo, které potěší celou rodinu a zároveň skvěle zužitkuje domácí povidla, právě jste ho našli.

Počet porcí 4

Doba přípravy je 2 hodiny

Suroviny 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • Špetka soli
  • 1 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla
  • 200 g švestkových povidel 

Na podávání 

  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 lžíce moučkové cukru
  • 4 lžíce mletého máku
  • Volitelné – opražená strouhanka, tvaroh, kakao… 

Postup přípravy 

  • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek, zhruba 10 minut.
  • Do robotové mísy dáme mouku, sůl, zbytek cukru, vejce, kvásek.
  • Uhněteme hladké těsto. Ke konci přidáme do těsta rozpuštěné máslo nebo sádlo.
  • Přikryjeme čistou, suchou utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu.
  • Těsto rozdělíme na 4 díly.
  • Uděláme placku, přidáme povidla a zabalíme do tvaru knedlíku.
  • Knedlíky necháme na pomoučeném vále ještě asi 20 minut kynout, přikryté utěrkou.
  • Knedlíky vložíme do parního hrnce a vaříme v páře zhruba 15-20 minut. V polovině času otočíme. Nechte mezi knedlíky dostatek místa, hodně nabydou.
  • Také během vaření neotvírejte, jen pro otočení.
  • Po uvaření vytáhněte a hned propíchejte vidličkou, aby vyšla pára.
  • Podáváme s rozpuštěným máslem, cukrem a mákem.  
Obrovský kynutý knedlík s povidly
Obrovský kynutý knedlík s povidly