Tento recept pocházející z Ekvádoru je doslova smaženou bombou. Plantain, který je jeho základem, je v podstatě zeleninový banán. Ten po tepelné úpravě chutná podobně jako brambora.
Suroviny
- 4 kusy plantainu
- Niva
- Anglická slanina
- Olej na smažení
- Sůl, pepř
- Pálivá omáčka dle vlastního výběru
Postup přípravy
Plantainy oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Ty položíme do rozpáleného oleje a pečeme na mírném ohni z obou stran, dokud nejsou zlatavá. Ještě za horka kolečka plantainu rozmačkáme a dochutíme solí a pepřem. Tuto směs zpracujeme dohromady – v případě potřeby lze použít mléko, aby těsto lépe drželo.
Z těsta utvoříme kuličky, do kterých vymáčkneme díru. Do ní dáme kousky nivy a osmaženou anglickou slaninu. V originálním receptu je místo slaniny tzv. chicharrón – místo něj lze použít i české škvarky. Kuličky opět upevníme a vhodíme do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova a podáváme s pálivou omáčkou.