Staročeské rozpeky k mrkvi


Rozpeky jsou tradiční české pečivo, vyrobené z kynutého těsta. Podává se jako příloha k dušené mrkvi, vařené čočce, ale můžeme je použít i místo knedlíků k různým omáčkám. Nejznámější jsou v plzeňském kraji.

Počet porcí je 8

Doba přípravy je 2 hodiny

Suroviny

  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného sádla
  • 200 ml mléka
  • ½ kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Postup přípravy

  • Do robotové mísy vsypeme mouku, cukr, sůl.
  • Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
  • Droždí zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek 5-10 minut.
  • Přidáme žloutek, rozpuštěné sádlo a uhněteme vláčné, nelepivé těsto.
  • Přikryjeme suchou utěrkou a necháme v teple vykynout. Zhruba 1 hodinu.
  • Poté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, vytvarujeme bochánky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  • Bochánky potřeme bílkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, pečeme 30-40 minut.
  • Po upečení můžeme podávat.
Staročeské rozpeky
Staročeské rozpeky

Související:

Domácí rohlíky ze špaldové mouky