Slaný dort


Slaný dort je skvělá alternativa pro ty, kteří dávají přednost sýrovým, uzeninovým nebo zeleninovým dobrotám. Nejenže vypadá efektně, ale také skvěle chutná a zasytí hosty na oslavě, grilování nebo rodinném setkání.

Doba přípravy je 30 minut

Počet porcí 8

Suroviny 

  • 1 toustový chleba (použila jsem celozrnný)
  • 150 g hermelínové pomazánky
  • 150 g salámové pomazánky
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 kelímek bílého jogurtu (200 g)
  • 100 g krájené anglické slaniny
  • 100 g salámu Poličan
  • 150 g strouhané mozzarelly
  • 100 g šunky
  • 10 ks vařených křepelčích vajíček (můžete použít slepičí vejce)
  • čerstvou zeleninu na zdobení
  • uzenou mletou papriku podle potřeby

Postup přípravy 

  • Vezmeme si dortovou formu a dno vyložíme plátky toustového chleba. Pokud použijete celozrnný, nemusíte okrajovat okraje chleba. Pokud by kůrka byla tužší je lepší odkrojit. Chleba vykrajujeme podle potřeby, tak, aby pokryl celé dno formy.
  • Hermelínovou pomazánku smícháme se dvěma lžícemi jogurtu a namažeme na vrstvu chleba.
  • Poklademe plátky salámu.
  • Naskládáme další vrstvu chleba.
  • Salámovou pomazánku smícháme opět se dvěma lžícemi jogurtu a namažeme další vrstvu.
  • Poklademe plátky slaniny.
  • Naskládáme poslední vrstvu chleba.
  • Pomazánkové máslo smícháme se zbytkem jogurtu a potřeme celý vrch dortu.
  • Posypeme strouhaným sýrem a zdobíme dle libosti.
  • Můžeme udělat kornoutky ze šunky, salámu, poklademe vařenými vajíčky, čerstvou zeleninou a zaprášíme uzenou paprikou.
  • Dort necháme odležet nejlépe 24 hodin, aby se chutě propojili a dort hezky držel.
Slaný dort
Slaný dort