Slaný dort je skvělá alternativa pro ty, kteří dávají přednost sýrovým, uzeninovým nebo zeleninovým dobrotám. Nejenže vypadá efektně, ale také skvěle chutná a zasytí hosty na oslavě, grilování nebo rodinném setkání.
Doba přípravy je 30 minut
Počet porcí 8
Suroviny
- 1 toustový chleba (použila jsem celozrnný)
- 150 g hermelínové pomazánky
- 150 g salámové pomazánky
- 1 pomazánkové máslo
- 1 kelímek bílého jogurtu (200 g)
- 100 g krájené anglické slaniny
- 100 g salámu Poličan
- 150 g strouhané mozzarelly
- 100 g šunky
- 10 ks vařených křepelčích vajíček (můžete použít slepičí vejce)
- čerstvou zeleninu na zdobení
- uzenou mletou papriku podle potřeby
Postup přípravy
- Vezmeme si dortovou formu a dno vyložíme plátky toustového chleba. Pokud použijete celozrnný, nemusíte okrajovat okraje chleba. Pokud by kůrka byla tužší je lepší odkrojit. Chleba vykrajujeme podle potřeby, tak, aby pokryl celé dno formy.
- Hermelínovou pomazánku smícháme se dvěma lžícemi jogurtu a namažeme na vrstvu chleba.
- Poklademe plátky salámu.
- Naskládáme další vrstvu chleba.
- Salámovou pomazánku smícháme opět se dvěma lžícemi jogurtu a namažeme další vrstvu.
- Poklademe plátky slaniny.
- Naskládáme poslední vrstvu chleba.
- Pomazánkové máslo smícháme se zbytkem jogurtu a potřeme celý vrch dortu.
- Posypeme strouhaným sýrem a zdobíme dle libosti.
- Můžeme udělat kornoutky ze šunky, salámu, poklademe vařenými vajíčky, čerstvou zeleninou a zaprášíme uzenou paprikou.
- Dort necháme odležet nejlépe 24 hodin, aby se chutě propojili a dort hezky držel.
