I když děti mají nejradši špagety s kečupem, verze s rajčatovou omáčkou z protlaku a sýrem je určitě chutnější. Vyzkoušejte si i vy tento jednoduchý recept.
Suroviny
- špagety
- rajská passata
- hl.mouka
- máslo
- hřebíček 4ks
- nové koření 2ks
- pepř 5 kuliček
- sůl
- cukr
- strouhaný sýr (eidam)
- 1-2 párky
Postup přípravy
Ve větším hrnci uvaříme vodu, tuto osolíme a do ní poté vložíme špagety. Platí pravidlo, že na 100g těstovin je 1 litr vody. Následná doba vaření je vždy uvedena na obalu. Mám zde několik druhů, tak pro ukázku přikládám.
- Panzani Linguine (nikdy nelepí): 5-7 minut (al dente 6min)
- Mamma Lucie Pasta classica: 7-9 minut
- SamMills Pasta d´oro: 8-10 minut
- Podravka Spaghetti: 7-9 minut
- Rosické Špagety: 9-11 minut
Během vaření je několikrát promíchejte a po uvaření přeceďte.
Rajská (rajčatová) omáčka
Rozpustíme máslo asi 25g a zasypeme moukou – jíška. Osmahneme pozvolna, přidáme koření – hřebíček, nové koření a pepř. Zředíme asi 1/2 hrnkem vody a přidáme passatu. A vaříme na malém plameni asi 15-20 min. Omáčku osolíme a přidáme i cukr – ochutnejte. Omáčku přes cedník „přepasírujeme“ a je hotová. Dochutíme dle vlastní chuti.
Je to rychlejší verze (pro děti – nemusí maso) a tak jen nakrájím párky na kostičky a rychle osmahnu na pánvičce asi 2 minuty. Na talíř nandáme špagety, přelijeme omáčkou, přidáme párečky a případně nastrouháme sýr. Někdy si nastrouhám čerstvý česnek nahoru (pro dospělé).
Ochutnejte také:
- Rajská omáčka s hovězím masem a kynutým knedlíkem
- Hovězí guláš s rajským protlakem
- Kuře na paprice s těstovinami
- Penne s kuřecím masem a bazalkovým pestem