Nejlepší špagety s rajskou omáčkou, sýrem a párkem


I když děti mají nejradši špagety s kečupem, verze s rajčatovou omáčkou z protlaku a sýrem je určitě chutnější. Vyzkoušejte si i vy tento jednoduchý recept.

Suroviny

  • špagety
  • rajská passata
  • hl.mouka
  • máslo
  • hřebíček 4ks
  • nové koření 2ks
  • pepř 5 kuliček
  • sůl
  • cukr
  • strouhaný sýr (eidam)
  • 1-2 párky

Postup přípravy

Ve větším hrnci uvaříme vodu, tuto osolíme a do ní poté vložíme špagety. Platí pravidlo, že na 100g těstovin je 1 litr vody. Následná doba vaření je vždy uvedena na obalu. Mám zde několik druhů, tak pro ukázku přikládám.

  • Panzani Linguine (nikdy nelepí): 5-7 minut (al dente 6min)
  • Mamma Lucie Pasta classica: 7-9 minut
  • SamMills Pasta d´oro: 8-10 minut
  • Podravka Spaghetti: 7-9 minut
  • Rosické Špagety: 9-11 minut

Během vaření je několikrát promíchejte a po uvaření přeceďte.

Rajská (rajčatová) omáčka

Rozpustíme máslo asi 25g a zasypeme moukou – jíška. Osmahneme pozvolna, přidáme koření – hřebíček, nové koření a pepř. Zředíme asi 1/2 hrnkem vody a přidáme passatu. A vaříme na malém plameni asi 15-20 min. Omáčku osolíme a přidáme i cukr – ochutnejte. Omáčku přes cedník „přepasírujeme“ a je hotová. Dochutíme dle vlastní chuti.

TIP: Špagety se sójovým granulátem v boloňské omáčce

Je to rychlejší verze (pro děti – nemusí maso) a tak jen nakrájím párky na kostičky a rychle osmahnu na pánvičce asi 2 minuty. Na talíř nandáme špagety, přelijeme omáčkou, přidáme párečky a případně nastrouháme sýr. Někdy si nastrouhám čerstvý česnek nahoru (pro dospělé).

Špagety s rajskou omáčkou
Špagety s rajskou omáčkou, sýrem a párkem

Ochutnejte také: