Zázvorky – tradiční cukroví i sušenky


Zázvorky – vánoční cukroví, jenž by se mělo připravovat nejdříve, a to aby stihlo změknout. Nejvhodnější doba pro přípravu zázvorek je koncem listopadu až začátkem prosince. Avšak zázvorky si můžete připravit kdykoliv i během roku a konzumovat je jako zázvorové sušenky.
Zázvor, podle kterého je cukroví pojmenováno, jistě znáte jako velký zdroj vitamínů a minerálních látek. Používá se také do čajů, k přípravě sirupů či do vařených pokrmů. Jeho vůně je velice specifická – stejně jako chuť. Zázvor je často nazýván i jako všelék, jelikož má pozitivní účinky na mnoho zdravotních potíží.

Suroviny

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 270 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1, 5 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
  • kůra z půlky citrónu

Postup přípravy

Nejdříve si připravte celá vejce a žloutky. Dejte je do mísy společně s moučkovým cukrem a začněte šlehat. Pokračujte tak dlouho, dokud nevznikne světlá a nadýchaná pěna.

Čerstvý zázvor si nejdříve očistěte a poté nastrouhejte. K vyšlehané pěně pomalu přisypte hladkou mouku, sušený i čerstvý zázvor a jako poslední i citrónovou kůru.

Nyní přichází na řadu vaše ruce. Pomocí nich se pokuste vypracovat těsto, které se nebude lepit. Pokud ano, přidejte trochu hladké mouky. Nyní těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat do druhého dne v lednici.

Odpočinuté těsto rozválejte na slabší plát a můžete se pustit do vykrajování.

Zázvorky umístěte na plech vyložený pečícím papírem, na němž je nechejte do dalšího dne „zaschnout“.

Další den si rozehřejte troubu na 170 °C a zázvorky pečte asi 11 minut. Každá trouba peče jinak, a proto je raději hlídejte skrze sklo. Zázvorky musí mít světlou barvu a taktéž musí trochu vyběhnout.

Po upečení je umístěte do papírové krabice, do níž jste umístili rozkrojené jablko. Zázvorky do sebe „natáhnou“ vlhkost a rychleji tak změknou.

Napsat komentář