Pečená kachna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem


Kdo by neměl rád do zlatova upečenou kachnu se zelím a knedlíkem. Tento pokrm se připravuje většinou na vánoční svátky, ale pro někoho je nejlepší i při rodinných oslavách.

4 porce

doba přípravy 6 hodin

Nejdokonalejší pečená kachna – suroviny

Na kachnu: 

  • 1 ks kachny
  • sůl podle potřeby
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce medu

Na zelí: 

  • 1 ks hlávkového červeného zelí
  • 1 ks cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl podle potřeby
  • cukr podle potřeby
  • ocet podle potřeby

Na karlovarský knedlík:

 100 g hrubé mouky

  • 200 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 7 ks rohlík
  • sůl podle potřeby
  • 1 hrst nasekané zelené petrželky

Pomalu pečená kachna s červeným zelím – postup přípravy

  • Kachnu si opláchneme a ze všech stran osolíme a posypeme kmínem.
  • Vložíme do pekáče podlijeme půl litrem vody, přiklopíme druhým pekáčem nebo poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 100°C na 4,5 hodiny. Během pečení neodkrýváme a nenakukujeme.

Červené zelé ke kachně

  • Hlávkové zelí opláchneme, hlávku rozpůlíme a půlky ještě jednou rozpůlíme. Vyřežeme košťál a zelí nakrájíme na nudličky.
  • Vložíme do hrnce, osolíme, přidáme vodu a dusíme zhruba 20 minut do změknutí.
  • Na pánvi si osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu společně s cibulí, zaprášíme hladkou moukou a tím si vytvoříme jíšku. Necháme vychladnout a poté přidáme k uvařenému zelí.
  • Chvíli necháme společně provařit a můžeme zelí dochutit octem a cukrem.

Připravíme si karlovarský knedlík

 Rohlíky nejlépe den dopředu nakrájené, aby byli trochu zeschlé vsypeme do mísy a přidáme petrželku.

  • Do druhé mísy si připravíme žloutky, mléko, mouku a vytvoříme hladké těstíčko, které si osolíme. Kdo má rád může přidat muškátový oříšek.
  • Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
  • Těstíčko smícháme s rohlíky, dobře propracujeme a na konec vmícháme sníh.
  • Z těsta si děláme válečky na potravinovou fólii, kterou pečlivě zabalíme a na obou koncích utáhneme provázkem. Fólii opatrně na několika místech propíchneme vidličkou.
  • Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme zhruba 18 – 20 minut, v půli vaření knedlíky otočíme.
  • Doděláme kachnu a to tak, že vyndáme z trouby, odkryjeme poklici a kachnu potřeme medem, který jsme rozmíchali v troše výpeku. Potom kachnu vrátíme zpět do trouby bez poklice, teplotu dáme na 180°C a pečeme do zlatova.
  • Můžeme podávat.
Pečená kachna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem
Pečená kachna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem

Doporučujeme: