Hovězí vývar s domácími nudlemi


Silný hovězí vývar zná každý z nás. Dříve se silný vývar používal jako lék při nemoci a i dnes je doporučován jako skvělý pomocník pro zotavení. Doba vaření je sice o něco delší, ale výsledek rozhodně stojí za to. Vývar je ještě o něco lepší, když ho doplníme o domácí nudle.

10 porcí

doba přípravy 6 hodin

Suroviny

Na vývar: 

  • 1 kg hovězího masa
  • 5 ks mrkví
  • 1 ks velkého celeru
  • 3 ks petržele
  • 2 ks cibule
  • 3 ks stroužku česneku
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • sůl
  • pepř podle potřeby
  • 1 větvička libečku ( klidně i sušený)
  • 2 lžíce vegety

Na domácí nudle: 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce

Postup přípravy 

  • Opláchnuté hovězí maso si vložíme do velkého hrnce.
  • K masu přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli a česnek.
  • Vložíme všechno koření a zalijeme studenou vodou.
  • Dáme na plotnu a přivedeme k varu.
  • Poté plotnu stáhneme na menší teplotu a necháme vývar táhnout několik hodin dokud maso nezměkne.
  • Poté maso vytáhneme, vývar přecedíme.
  • Uvařené maso a zeleninu nakrájíme do vývaru a můžeme vývar dochutit solí a pepřem.

Postup přípravy nudlí

  • Na vál si odvážíme mouku a uděláme do ní důlek.
  • Do důlku vyklepneme vejce a příborovým nožem začneme vejce do mouky zapracovávat.
  • Až vejce zapracujeme, zpracujeme těsto rukama.
  • Těsto musí být tuhé a nelepivé.
  • Po zpracování necháme 15 minut odpočinout.
  • Těsto si rozválíme válečkem na placku. Musí být úplně tenká, nejlépe, aby přes ní bylo vidět. Naše babička říkala, že se přes těsto musí dát číst noviny 🙂
  • Hotovou placku položíme na čistou utěrku a necháme těsto uschnout zhruba 20 minut.
  • Potom si těsto nakrájíme na pásky a ostrým nožem krájíme nudle. Jak velké, tenké nebo široké je už na Vás.
  • Hotové nudle vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti vaříme 3-5 minut.

A můžeme servírovat vývar společně s nudlemi. Dobrou chuť.

Hovězí vývar s domácími nudlemi

Napsat komentář