Valašská kyselica s klobásou


Kyselica je tradiční polévka, která vznikla na valašsku. Je to hustá polévka z kysaného zelí, brambor, klobásek nebo uzeného, někdy se přidávaly i houby, vejce, podle toho,  co měla zrovna hospodyňka ve spíži.

Polévka se podávala jako hlavní jídlo a často se podávala jako snídaně před tvrdou prací.

10 porcí

doba přípravy  1 hodina

Suroviny

  • 1 kg kysaného zelí
  • 5 ks brambor
  • 3 ks pikantních klobásek
  • 100 g uzené krkovičky
  • 1l plnotučného mléko
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 8 lžíc hladké mouky
  • 3 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 hrstě majoránky
  • sůl podle potřeby
  • pepř podle potřeby

Postup přípravy

  • Kysané zelí si překrájíme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme dvěma litry vody a dáme vařit.
  • Přidáme bobkový list a nové koření.
  • Očištěné brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.
  • Klobásy si nakrájíme na půl kolečka, uzené maso na kostky a vložíme do hrnce. Vše společně vaříme do změknutí. Zhruba 30 minut.
  • Mezi tím si rozmícháme hladkou mouku společně se smetanou na šlehání, aby nám vzniklo hladké těstíčko.
  • Po změknutí zelí a brambor, vlijeme do polévky mléko a zahustíme rozmíchanou mouku.
  • Provaříme ještě 10 minut a odstavíme z plotny.
  • Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a vmícháme kysanou smetanu.

Kdo má rád může přidat sušené houby.

Valašská kyselice s klobásou
Valašská kyselice s klobásou

Vyzkoušejte i tyto polévky: