Kyselica je tradiční polévka, která vznikla na valašsku. Je to hustá polévka z kysaného zelí, brambor, klobásek nebo uzeného, někdy se přidávaly i houby, vejce, podle toho, co měla zrovna hospodyňka ve spíži.
Polévka se podávala jako hlavní jídlo a často se podávala jako snídaně před tvrdou prací.
10 porcí
doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 1 kg kysaného zelí
- 5 ks brambor
- 3 ks pikantních klobásek
- 100 g uzené krkovičky
- 1l plnotučného mléko
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 kelímek kysané smetany
- 8 lžíc hladké mouky
- 3 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 3 hrstě majoránky
- sůl podle potřeby
- pepř podle potřeby
Postup přípravy
- Kysané zelí si překrájíme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme dvěma litry vody a dáme vařit.
- Přidáme bobkový list a nové koření.
- Očištěné brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.
- Klobásy si nakrájíme na půl kolečka, uzené maso na kostky a vložíme do hrnce. Vše společně vaříme do změknutí. Zhruba 30 minut.
- Mezi tím si rozmícháme hladkou mouku společně se smetanou na šlehání, aby nám vzniklo hladké těstíčko.
- Po změknutí zelí a brambor, vlijeme do polévky mléko a zahustíme rozmíchanou mouku.
- Provaříme ještě 10 minut a odstavíme z plotny.
- Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a vmícháme kysanou smetanu.
Kdo má rád může přidat sušené houby.