Střapačky se zelím a uzeným bokem


Střapačky jsou velmi podobné haluškám. Můžeme je podávat jako hlavní chod se zelím a uzeným masem, nebo jako přílohu k omáčkám. Jejich příprava je poměrně snadná a rychlá.

4 porce

Doba přípravy je 60 minut

Suroviny

  • 410 g oloupaných syrových brambor
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • Sůl podle potřeby
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 200 g uzeného boku
  • 800 g kysaného zelí
  • Cukr podle potřeby
  • Čerstvá petrželka podle potřeby

Postup přípravy

  • Brambory si nastrouháme na jemném struhadle, vložíme do misky.
  • Přidáme sůl, vejce, mouku a vytvoříme těsto.
  • Do hrnce si dáme vodu, osolíme, přivedeme k varu.
  • Těsto prolisujeme přes haluškové sítko do vroucí vody a zhruba 3 minuty povaříme.
  • Poté scedíme a promažeme sádlem.
  • Do dalšího hrnce vložíme na kostky nakrájený uzený bok, necháme škvařit.
  • Poté přidáme na kostky nakrájenou cibuli a opečeme do růžova.
  • Nepropláchnuté zelí překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce.
  • Chvíli dusíme do změknutí, zhruba 10 minut.
  • Přisypeme střapačky, promícháme.
  • Odstavíme z plamene. Dochutíme solí, případně mletým pepřem, pokud je třeba tak špetkou cukru a vmícháme nasekanou petrželku.
  • Podáváme s osmaženou cibulkou.
Střapačky se zelím a uzeným bokem
Střapačky se zelím a uzeným bokem

Související recepty: