Švestkový koláč s drobenkou


Kynutý švestkový koláč s drobenkou (žmolenkou) můžete dát na plech nebo do formy, nejlepší je ale druhý den, kdy je pěkně vláčný. A je i celkem rychlý na přípravu.

Doba přípravy: 45 minut

Složitost přípravy: jednoduchá

Suroviny na koláč se švestkama:

Těsto:

  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 3/4 hrnku cukru
  • 50 ml oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • švestky

Drobenka:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice

Postup přípravy – Drobenkový koláč se švestkami:

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Všechny suroviny smícháme dohromady, uděláme řídké těsto.
  3. Těsto nalijeme buď do koláčové formy nebo vymazaného plechu.
  4. Navrch koláče poklademe omyté a vypeckované švestky a posypeme drobenkou.
  5. Pečeme 30-40 minut.
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč s drobenkou

TIP: Nepečený jablečný dortík s pudinkem, piškoty a rybízem

Švestkový koláč s marcipánem (podle Martiny Kynstlerové)

Suroviny

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 180 g cukru krystal
  • 210 ml vlažného mléka
  • 110g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • velký kompot švestek (800 g)
  • 200 g marcipánu

Drobenka:

  • 120 g změklého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 30g moučka cukru
  • 3 lžičky mleté skořice

Dokončení:

  • 30 g rozpuštěného másla
  • 30 ml rumu

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejeme mouku, doprostřed do důlku rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce cukru a zalijeme jen polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek asi 10 minut. Poté přidáme zbytek mléka a cukru, zchladlé máslo, vejce a sůl a zpracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme nejlépe 60 minut kynout na teplém místě.
  2. Scedíme švestky a necháme odkapat, suroviny na drobenku zpracujeme a dáme do chladu.
  3. Vykynuté těsto propracujeme a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Poklademe švestkami, posypeme nastrouhaným marcipánem a drobenkou. Ještě necháme kynout 15 minut na teplém místě.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C a v troubě na horkovzduch pečeme asi 25 minut.
  5. Po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem, které jsme smíchali s rumem.
Švestkový koláč s marcipánem
Švestkový koláč s marcipánem

Související recepty:

Napsat komentář