Kynutý švestkový koláč s drobenkou (žmolenkou) můžete dát na plech nebo do formy, nejlepší je ale druhý den, kdy je pěkně vláčný. A je i celkem rychlý na přípravu.
Doba přípravy: 45 minut
Složitost přípravy: jednoduchá
Suroviny
Těsto
- 1 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3/4 hrnku cukru
- 50 ml oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- švestky
Drobenka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru krupice
Postup přípravy
- Rozehřejeme troubu na 180 °C.
- Všechny suroviny smícháme dohromady, uděláme řídké těsto.
- Těsto nalijeme buď do koláčové formy nebo vymazaného plechu.
- Navrch koláče poklademe omyté a vypeckované švestky a posypeme drobenkou.
- Pečeme 30-40 minut.
TIP: Nepečený jablečný dortík s pudinkem, piškoty a rybízem
Švestkový koláč s marcipánem (podle Martiny Kynstlerové)
Suroviny
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 180 g cukru krystal
- 210 ml vlažného mléka
- 110g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- špetka soli
Náplň
- velký kompot švestek (800 g)
- 200 g marcipánu
Drobenka
- 120 g změklého másla
- 150 g hladké mouky
- 30g moučka cukru
- 3 lžičky mleté skořice
Dokončení
- 30 g rozpuštěného másla
- 30 ml rumu
Postup přípravy
- Do mísy prosejeme mouku, doprostřed do důlku rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce cukru a zalijeme jen polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek asi 10 minut. Poté přidáme zbytek mléka a cukru, zchladlé máslo, vejce a sůl a zpracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme nejlépe 60 minut kynout na teplém místě.
- Scedíme švestky a necháme odkapat, suroviny na drobenku zpracujeme a dáme do chladu.
- Vykynuté těsto propracujeme a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Poklademe švestkami, posypeme nastrouhaným marcipánem a drobenkou. Ještě necháme kynout 15 minut na teplém místě.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a v troubě na horkovzduch pečeme asi 25 minut.
- Po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem, které jsme smíchali s rumem.