Polévka vyjde na 4 porce a je možné do ní přidat mrkev, petržel, květák či jinou zeleninu, ovšem pro čistou brokolicovou chuť se budeme držet pouze brokolice. Porce zasytí, není příliš kalorická a najdeme v ní vyvážené množství bílkovin, zdravých tuků i sacharidů. Příprava je velmi jednoduchá a časově nenáročná.
Suroviny
- 1 brokolice
- 150ml vývaru z brokolice
- 250g bílého jogurtu (3% tuku)
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 čajová lžička polévkového koření
- pepř, sůl
Postup přípravy
Brokolici nakrájíme na malé kousky a dáme ji vařit na 30 minut do osolené vody. Následně vodu scedíme do jiné nádobky z níž odměříme přibližně 150ml, jež přilijeme zpět k brokolici. Zbylou vodu si necháme, kdyby se stalo, že konzistence polévky bude příliš hustá. Tyčovým mixérem brokolici s vodou mixujeme, dokud nevznikne jemný polotekutý až tekutý krém. Pokud je směs příliš hustá, jednoduše přilijeme potřebné množství zbylého vývaru, aby měla ideální konzistenci.
TIP: Pro děti je tato polévka skvělá s krutony.
Hrnec vrátíme na plotnu a necháme hustý krém mírně ohřívat. Přidáme do něj kostku bujónu, načež polévku další 2 minuty mícháme dokud se bujón úplně nerozpustí. Poté přidáme jogurt a opět ji mícháme, dokud nebude jogurt zcela promísený s krémem.
Doporučujeme: Brokolicová kaše s žampiony
Na závěr přidáme polévkové byliny, podle chuti polévku opepříme a osolíme. Dle libosti ji můžeme na talíři ozdobit snítkem nějaké bylinky a je připravena k servírování.
Recept #2
Suroviny na 4-6 porcí:
- 1 mensi brokolice
- 100ml smetana 30%
- Mouka hladká
- Sůl, pepř
- Toustový chléb (nebo jiné pečivo)
Postup přípravy:
- Do osolené vody s trochou pepře vlozime na malé kousky nakrájenou brokolici.
- Vaříme bez pokličky do měkka, rozmixujeme.
- Zahustíme jíškou. Zjemníme smetanou a dosolíme.
Krutony:
Nakrájené kousky pečiva opečeme na sucho na pánvi, nebo v troubě na 170 stupňů 3-5 minut.
Do polévky můžeme přidat bazalkové pesto.