Staročeský houbový kuba


Houbový kuba je tradiční český pokrm, který se často připravuje jako vánoční jídlo. Dříve se vařil jako levné jídlo, ale v dnešní době se těší čím dál větší oblibě pro svou skvělou chuť. Pokud se vydaří houbařská sezóna, je tento recept skvělou volbou.

Počet porcí 4

Doba přípravy je 90 minut

Suroviny

  • 2 hrnky krup
  • 2 hrsti sušených hub (den předem namočených)
  • 1 lžička soli
  • 2 ks cibule
  • 100 g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sádla
  • 2 hrsti majoránky
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby

Postup přípravy

  • Kroupy propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme lžičku soli a přivedeme k varu.
  • Vaříme do změknutí zhruba 40 minut.
  • V hrnci rozehřejme sádlo a zpěníme na něm na kostky nakrájenou cibuli společně s kostičkami slaniny.
  • Namočené houby překrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli a slanině.
  • Vše dusíme zhruba 15 minut.
  • Během dušení směs osolíme, opepříme, přisypeme v ruce rozmělněnou majoránku.
  • Houbovou směs promícháme s kroupami.
  • Přidáme prolisovaný česnek a podle chuti dochutíme.
  • Vymažeme pekáč a kubu přendáme do pekáče.
  • Pečeme při 180 stupních 30-40 minut. Do zezlátnutí.
Staročeský houbový kuba
Staročeský houbový kuba