Houbový kuba je tradiční český pokrm, který se často připravuje jako vánoční jídlo. Dříve se vařil jako levné jídlo, ale v dnešní době se těší čím dál větší oblibě pro svou skvělou chuť. Pokud se vydaří houbařská sezóna, je tento recept skvělou volbou.
Počet porcí 4
Doba přípravy je 90 minut
Suroviny
- 2 hrnky krup
- 2 hrsti sušených hub (den předem namočených)
- 1 lžička soli
- 2 ks cibule
- 100 g slaniny
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce sádla
- 2 hrsti majoránky
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
Postup přípravy
- Kroupy propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme lžičku soli a přivedeme k varu.
- Vaříme do změknutí zhruba 40 minut.
- V hrnci rozehřejme sádlo a zpěníme na něm na kostky nakrájenou cibuli společně s kostičkami slaniny.
- Namočené houby překrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli a slanině.
- Vše dusíme zhruba 15 minut.
- Během dušení směs osolíme, opepříme, přisypeme v ruce rozmělněnou majoránku.
- Houbovou směs promícháme s kroupami.
- Přidáme prolisovaný česnek a podle chuti dochutíme.
- Vymažeme pekáč a kubu přendáme do pekáče.
- Pečeme při 180 stupních 30-40 minut. Do zezlátnutí.