Smetanová polévka z černé čočky beluga na kyselo

Polévka z černé čočky má bohatou a sytou chuť, která je vyvážená kombinací kyselosti a koření. Černá čočka má svou charakteristickou oříškovou chuť, která se při vaření v polévce ještě více projevuje. Kyselost je dodávána octem nebo citrónovou šťávou.


4 porce

Doba přípravy je 40 minut

Suroviny

  • 150 g černé čočky beluga
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks pórku
  • 3 ks mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst majoránky
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce octa

Kysaná smetana na ozdobu.

Postup přípravy

  • V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme očištěný na kousky nakrájený pórek společně s nasekaným česnekem.
  • Přidáme na kousky nakrájenou očištěnou mrkev a restujeme dozlatova.
  • Čočku propláchneme přidáme do hrnce, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Zhruba 1.2 l. Vložíme bujón.
  • Vaříme do změknutí čočky zhruba 15 minut.
  • Po uvaření odstavíme z plotny, přidáme smetanu, ocet, sůl, pepř, majoránku a dochutíme podle chuti.
  • Podáváme s nasekanou petrželkou a zdobíme lžičkou kysané smetany.
Smetanová polévka na kyselo z černé čočky
Smetanová polévka z černé čočky na kyselo

Podobné recepty:

Čočka na kyselo s vejcem a okurkou