Šopský salát z cukety


Máme tady cuketovou sezónu. Doma ji většinou smažíme, plníme a pečeme, používáme na polévky, na čalamády, velmi oblíbené placičky a bramboráky, ale můžeme z ní vykouzlit i skvělý salát.

Doba přípravy je 15 minut

2 porce

Suroviny na přípravu šopského salátu z cukety: 

  • 1 menší cuketa
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks červené kápie
  • 1 menší cibule
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 2 lžičky octu
  • 2 špetky cukru moučka
  • 100 g balkánského sýru
  • 2 lžíce olivového oleje

Cuketový šopský salát – postup přípravy:

  1. Cuketu si oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka.
  2. Ostrým nožem nakrájíme na kostičky.
  3. Vložíme do hrnce, osolíme. Zalijeme vařící vodou z rychlovarné konvice a necháme pomalu vařit asi 3 minuty.
  4. Poté cuketu scedíme, propláchneme studenou vodou.
  5. Cuketu si dáme do misky, přidáme na kostky nakrájená rajčata, na kostky nakrájenou očištěnou kápii a na tenké půlkolečka nakrájenou cibuli.
  6. Přidáme sůl, pepř, olej, ocet, cukr a dobře promícháme.
  7. Necháme v lednici vychladit.
  8. Salát vložíme do misek ve kterých budeme podávat.
  9. Na salát rozdrobíme balkánský sýr.
  10. Můžeme ozdobit nasekanou jarní cibulkou a podáváme.
Šopský salát z cukety
Šopský salát z cukety

Související recepty:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář