Indický naan


Naan je tradiční indický chléb, který si získal oblibu po celém světě díky své jemné, nadýchané struktuře a neutrální chuti, která skvěle doplňuje pikantní i jemné pokrmy. Přestože se původně peče v tandooru – hliněné peci –, skvělého výsledku lze dosáhnout i doma na obyčejné pánvi. V tomto receptu si připravíme jednoduchý naan z jogurtového těsta, které krásně kyne a při pečení tvoří typické vzduchové bubliny. Výsledkem je měkký, voňavý chléb, který lze podávat jako přílohu k polévkám, omáčkám nebo použít jako základ pro domácí wrapy a plněné kapsy.

Počet porcí je 6-8

Doba přípravy je 90 minut

Suroviny 

  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 7 g sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého)
  • 150 ml vlažné vody
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • Kdo chce česnek, bylinky, máslo na potření

Postup přípravy 

  • Do vlažné vody rozmícháme cukr, droždí a necháme vzejít kvásek. Zhruba 10 minut.
  • Do robotové mísy vložíme mouku, sůl, jogurt, máslo a kvásek.
  • Vypracujeme měkké, nelepivé těsto. Pokud je potřeba přidáme vodu nebo mouku.
  • Těsto přikryjeme suchou utěrkou a necháme zhruba 1 hodinu v teple kynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 6-8 kousků.
  • Rozválíme na půl centimetru silné placky.
  • Rozehřejeme pánev a placky na ni opečeme z obou stran, dokud nám nezačnou naskakovat bubliny, které opečením zhnědnou.
  • Po upečení můžeme potřít máslem, česnekem, posypat bylinkami anebo můžeme nechat čisté.
Indický naan
Indický naan