Ajvar je pasta z pečených paprik a lilků. Pochází zejména z oblastí Srbska, Maďarska, Chorvatska. Můžeme připravit ze sladkých paprik, ale taky pálivých. Ajvar se podává jako příloha k masu, na chlebu nebo jako součást různých pokrmů.
Doba přípravy je 3 hodiny
Počet porcí je 7 menších skleniček
Suroviny
- 4 ks lilku
- 4 ks červených paprik
- 4 ks bílých paprik
- 2 palice česneku
- 4 cibule
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžíce maďarské pálivé papriky
- 200 ml slunečnicového oleje
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- Ocet podle chuti
Postup přípravy
- Lilky, papriky opláchneme.
- Vyskládáme na plech a potřeme olejem.
- Přidáme celé palice česneku.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme do hněda.
- Po upečení vyndáme z trouby, ještě teplé přikryjeme igelitovým sáčkem, tak aby se všechna zelenina zapařila a dobře se loupala.
- Ještě teplé oloupeme a nakrájíme na větší kusy.
- V hrnci rozehřejeme olej, vložíme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
- Zaprášíme paprikami, rychle orestujeme a přilijeme trochu vody.
- Přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, vytlačíme upečený česnek, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
- Dusíme na mírném plamenu asi 30 minut.
- Během dušení přilijeme ocet asi 1-2 lžíce (podle chuti).
- Po změknutí, rozmixujeme tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci.
- Horké plníme do dobře umytých a suchých sklenic. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 90 stupňů.