Domácí ajvar


Ajvar je pasta z pečených paprik a lilků. Pochází zejména z oblastí Srbska, Maďarska, Chorvatska. Můžeme připravit ze sladkých paprik, ale taky pálivých. Ajvar se podává jako příloha k masu, na chlebu nebo jako součást různých pokrmů.

Doba přípravy je 3 hodiny

Počet porcí je 7 menších skleniček

Suroviny 

  • 4 ks lilku
  • 4 ks červených paprik
  • 4 ks bílých paprik
  • 2 palice česneku
  • 4 cibule
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce maďarské pálivé papriky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • Ocet podle chuti

Postup přípravy 

  • Lilky, papriky opláchneme.
  • Vyskládáme na plech a potřeme olejem.
  • Přidáme celé palice česneku.
  • Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme do hněda.
  • Po upečení vyndáme z trouby, ještě teplé přikryjeme igelitovým sáčkem, tak aby se všechna zelenina zapařila a dobře se loupala.
  • Ještě teplé oloupeme a nakrájíme na větší kusy.
  • V hrnci rozehřejeme olej, vložíme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
  • Zaprášíme paprikami, rychle orestujeme a přilijeme trochu vody.
  • Přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, vytlačíme upečený česnek, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
  • Dusíme na mírném plamenu asi 30 minut.
  • Během dušení přilijeme ocet asi 1-2 lžíce (podle chuti).
  • Po změknutí, rozmixujeme tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci.
  • Horké plníme do dobře umytých a suchých sklenic. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 90 stupňů.
Domácí ajvar
Domácí ajvar