DIA linecké cukroví


Linecké cukroví snad nejde nemilovat. Patří k tomu nejtradičnějšímu a na žádném z vánočních stolů nesmí chybět. A pokud jste diabetik, anebo se „pouze“ snažíte zhubnout, nezoufejte. I vy si můžete pochutnat. Tento recept totiž neobsahuje „klasický“ cukr, nýbrž umělé sladidlo – Sacharin.

Linecké patří k tomu nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví, a to zejména díky své křehkosti, jemnosti a chuti po citrónové kůře či vanilce.

Slepovat jej můžete dia džemem či jinou dia pomazánkou (například oříškovou).

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 1 vejce
  • 6 – 8 tablet sacharinu
  • 1 lžička vody
  • citrónová kůra z 1 citrónu

Postup přípravy

Nejprve si připravte hladkou mouku a následně do ní přidejte máslo nakrájené na kousky. Přidejte vejce a nastrouhanou citrónovou kůru.
V malé mističce, anebo „čtvrtce“ rozpusťte umělé sladidlo, a sice zhruba v 1 lžičce teplé vody. Tuto sladkou směs přidejte do mísy s ostatními surovinami.
Nyní přichází na řadu vaše ruce, jimiž se pokuste vypracovat kompatibilní těsto. Ačkoliv se vám bude těsto zpočátku trochu rozpadat, nevzdávejte to. Až vaše ruce máslo ve vznikajícím těstě dostatečně zahřejí, těsto se začne pomalu spojovat.
Jakmile budete mít před sebou kus těsta, jenž drží pohromadě, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte odpočívat do druhého dne do lednice.
Další den vytáhněte těsto z lednice a vyválejte z něj slabší plát. Z tohoto vykrajujte vždy stejný počet plných tvarů a stejný počet tvarů s vykrojením. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
DIA linecké cukroví pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Tento druh cukroví můžete začít slepovat například dia džemem či dia oříškovou pomazánkou, a to zhruba 2 týdny před Štědrým dnem. Na úplný závěr můžete posypat sladidlem ze stévie.

DIA linecké cukroví

Napsat komentář