3 recepty na nejlepší linecké cukroví


Tradiční linecké cukroví je nejlepší před Vánoci, to vám poví každý. Tak se do něj pusťte, není to nic složitého a chutnat bude doma všem, protože je hned měkké.

Obsah stránkyLinecké těstoVelikonoční lineckéDIA linecké

Suroviny na linecký cukroví

  • 250g másla
  • 500g hladké mouky
  • citronová kúra
  • špetka soli
  • vejce
  • cukr moučka

Linecké těsto – postup přípravy

Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, citronovou kúru, vejce a nakrájené máslo na kostky. Prohněteme – chvíli to trvá, než se těsto spojí. Zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme ideálně přes noc v lednici. Těsto vyndáme a vykrajujeme.

Jak dlouho péct linecké cukroví

Pečeme 10min na 160°C.

Linecké cukroví
Cukroví z lineckého těsta

Velikonoční linecké cukroví s citronovou polevou

K Velikonocím patří barvení vajíček, stejně jako pečení velikonočního pečiva. Nejen upečený beránek by měl ležet na svátečním stole, ale můžete jej doplnit také cukrovím. V oblibě jsou různá vajíčka, zajíčci nebo slepičky.

Velikonoční pečivo je podobné jako vánoční, jen má jiné tvary. Používá se stejné těsto a také se podobně peče. Linecké těsto je velmi oblíbené a často doplněno marmeládou. Můžete jej polít také čokoládou nebo posypat barevným zdobením.

Velikonoce jsou svátky jara a vzkříšení. Rodí se nový život, příroda zelená a všechno roste. Jako dekoraci si dejte na okno svěží trávu, do které můžete dát vyfouklá vajíčka nebo zápichy s postavičkami. Připravit si můžete nepečené i pečené cukroví. Existuje mnoho zajímavých receptů. K cukroví se peče mazanec nebo tradiční beránek. Na oběd si dejte například velikonoční nádivku s kopřivami. Jestliže vyznáváte zdravý životní styl, vyměňte mouku pšeničnou například za rýžovou, kukuřičnou či špaldovou. Docílíte tak i různé barvy těsta.

Ingredience:

  • 200 g hladká mouka
  • 140 g rozměklého másla
  • 70 g cukr moučka
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr
  • citronová šťáva
  • cukr moučka

Postup:

  1. Ingredience kromě moučkového cukru smíchejte v míse a vypracujte v těsto.
  2. Nachystejte si pěkné vykrajovačky, například zajíčky, kachničky nebo slepičky či beránky. Těsto nechejte chvíli odpočinout a poté rozválejte na plech, tak aby bylo rovnoměrné. Poté vykrajujte tvary, které pak rozložte na plech vymazaný olejem nebo vyložený pečícím papírem.
  3. Pečte v troubě na 180 stupňů a po upečení nechte zchladnout. Jestliže děláte tvary vajíček nebo okrouhlé, můžete do nich obtisknout vykrajovačku, spodní část natřít marmeládou a přiložit horní část.
  4. Po vychladnutí posypejte velikonoční pečivo moučkovým cukrem a rozložte pěkně na talířek s velikonočním ubrouskem.

Bílková citronová poleva

  • 1 bílek
  • 140g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

Moučkový cukr dvakrát prosyjeme (přes jemné sítko – cedník) z důvodu, aby poleva byla hladká bez hrudek.

Přidáme bílek a mícháme (třeme) dostatečně dlouho, aby se cukr rozpustil a poleva byla jemná a lesklá. Pokud by byla moc řídká přidáme cukr.

Poté už jen naplníme sáček nebo plnící stříkačku a zdobíme. Následně je potřeba nechat řádně zaschnout.

Může se udělat i žloutková poleva.

  • 100g cukru moučka
  • 1ks žloutku a lžička citronové šťávy

Postup je stejný dále jako u bílkové polevy.

Velikonoční linecké cukroví
Velikonoční linecké cukroví

DIA linecké cukroví

Linecké cukroví snad nejde nemilovat. Patří k tomu nejtradičnějšímu a na žádném z vánočních stolů nesmí chybět. A pokud jste diabetik, anebo se „pouze“ snažíte zhubnout, nezoufejte. I vy si můžete pochutnat. Tento recept totiž neobsahuje „klasický“ cukr, nýbrž umělé sladidlo – Sacharin.

Linecké patří k tomu nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví, a to zejména díky své křehkosti, jemnosti a chuti po citrónové kůře či vanilce.

Slepovat jej můžete dia džemem či jinou dia pomazánkou (například oříškovou).

Suroviny na linecké cukroví pro diabetiky

  • 300 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 1 vejce
  • 6 – 8 tablet sacharinu
  • 1 lžička vody
  • citrónová kůra z 1 citrónu

Postup přípravy

Nejprve si připravte hladkou mouku a následně do ní přidejte máslo nakrájené na kousky. Přidejte vejce a nastrouhanou citrónovou kůru.
V malé mističce, anebo „čtvrtce“ rozpusťte umělé sladidlo, a sice zhruba v 1 lžičce teplé vody. Tuto sladkou směs přidejte do mísy s ostatními surovinami.
Nyní přichází na řadu vaše ruce, jimiž se pokuste vypracovat kompatibilní těsto. Ačkoliv se vám bude těsto zpočátku trochu rozpadat, nevzdávejte to. Až vaše ruce máslo ve vznikajícím těstě dostatečně zahřejí, těsto se začne pomalu spojovat.

Jakmile budete mít před sebou kus těsta, jenž drží pohromadě, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte odpočívat do druhého dne do lednice.
Další den vytáhněte těsto z lednice a vyválejte z něj slabší plát. Z tohoto vykrajujte vždy stejný počet plných tvarů a stejný počet tvarů s vykrojením. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
DIA linecké cukroví pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Tento druh cukroví můžete začít slepovat například dia džemem či dia oříškovou pomazánkou, a to zhruba 2 týdny před Štědrým dnem. Na úplný závěr můžete posypat sladidlem ze stévie.

DIA linecké cukroví
DIA linecké cukroví

Doporučujeme:

Další recepty na vánoční cukroví: