Císařský trhanec, známý také jako „Kaiserschmarrn,“ je nadýchaný trhaný lívanec, oblíbený především v Rakousku a Bavorsku. Podává se s moučkovým cukrem a ovocným kompotem nebo džemem.
Počet porcí 2
Doba přípravy je 30 minut
Suroviny
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 80 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 hrst rozinek namočených v rumu
- Kousek másla na smažení
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Vejce oddělíme bílek od žloutků.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky smícháme s mlékem, moukou, vanilkovým cukrem, špetkou soli a vytvoříme hladké těstíčko bez hrudek.
- Do hotového těstíčka opatrně vmícháme sníh a lehce promícháme.
- Na větší pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto a posypeme rozinkami.
- Pečeme na mírném ohni asi 3-4 minuty.
- Pomocí dvou vidliček začneme těsto trhat na menší kousky, které opečeme dozlatova.
- Hotový trhanec dáme na talíř posypeme moučkovým cukrem a podle libosti přidáme džem, sirup, ovoce.