Císařský trhanec (Kaiserschmarrn)


Císařský trhanec, známý také jako „Kaiserschmarrn,“ je nadýchaný trhaný lívanec, oblíbený především v Rakousku a Bavorsku. Podává se s moučkovým cukrem a ovocným kompotem nebo džemem.

Počet porcí 2

Doba přípravy je 30 minut

Suroviny

  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 80 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • Kousek másla na smažení
  • Moučkový cukr na posypání

 Postup přípravy

  • Vejce oddělíme bílek od žloutků.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • Žloutky smícháme s mlékem, moukou, vanilkovým cukrem, špetkou soli a vytvoříme hladké těstíčko bez hrudek.
  • Do hotového těstíčka opatrně vmícháme sníh a lehce promícháme.
  • Na větší pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto a posypeme rozinkami.
  • Pečeme na mírném ohni asi 3-4 minuty.
  • Pomocí dvou vidliček začneme těsto trhat na menší kousky, které opečeme dozlatova.
  • Hotový trhanec dáme na talíř posypeme moučkovým cukrem a podle libosti přidáme džem, sirup, ovoce.
Císařský trhanec
Císařský trhanec